Пастор в полоні: безглузді страждання чи Боже провидіння?

27 Лютого 2023

“Чи готовий ти платити ціну?” Почув після ревної молитви про бажання більшого в своєму служінні пастор тоді ще з Луганщини Тарас Сень, та незволікаючи дав Богові позитивну відповідь.

Тарас Сень, директор міжнародної місії “Христос є відповідь” і пастор церкви з однойменною назвою в Рівному. В минулому – служив пастором на Луганщині, в тому числі і під час війни на Донбасі. В 2015 році побував в полоні у бойовиків “ЛНР” та чудом звільнився.

Служитель розповів про пережите у полоні і Божу вірність в своєму житті.

pastor-in-captivity-senseless-suffering-or-gods-providence-1

“15 років я служив пастором на Сході України. Церква багато працювала з людьми, проповідувала Євангеліє через газети, програми на телебаченні. Коли був голод на території так званої ЛНР, ми допомагали людям не вмерти і багатьом благовістили.

Під час війни я їздив у розбомблені села, хоча і не хотів, бо там були неадекватні люди не блокпостах. Попадав під обстріли, осколки летіли над головою, біля мене вибухали міни, мені дзвонили з погрозами, що якщо я не зупинюсь, вб’ють…але я служив.

І хотів бачити більше результатів, щоб люди масово йшли до Бога. Тому на Його запитання щодо моєї готовності платити ціну, я не думаючи відповів згодою”.

Через два тижні від тієї молитви Тараса Сеня взяли в полон десятеро озброєних до зубів бойовиків “ЛНР” і вивезли у невідомому напрямку. Він опинився в підвалі на Луганщині. Тоді ж сепаратисти пограбували його особистий будинок і церковне приміщення.

Коли стаєш відповіддю від Бога

Пастора Тараса кинули в підвал до одного ув’язненого, якого сильно били бойовики, вимагаючи зізнання у вбивстві. Змучена людина шукала Бога і чекала від Нього знак, чи чує Він її.

“Після нашого знайомства в камері той чоловік сказав, що я для нього відповідь від Бога, він прийняв Христа. Тоді йому сповіщав слово від Господа…А вже згодом він мені дякував, бо після звільнення з полону його життя змінилось”.

Коли життя – важке випробування

Жахливі допити з прикутими до ліжка руками, моральне приниження, говорити правду і кликати до справедливості – це означало бути наївним. Тараса Сеня неодноразово допитували, щоб звинуватити у “державній зраді”.

“Богу дякувати в мене всі органи в тілі на місці, хоча притуплена чуттєвість на руці після удару в шию. Полон потряс моє життя. Але не скажу, що в мені відбулися кардинальні зміни: в якому стані я був до полону, таким і залишився після. Бог в черговий раз випробував мене, наскільки я вмію витримувати певні речі.

Звичайно, я побачив свою межу, тому що коли сильно били, мені здавалось, що сили в мені не вистачить: давали до ста ударів і в основному по голові. Одного разу після такого побиття я не міг говорити декілька годин…

Я багато випробувань зустрічав за 15 років служіння на Донбасі, але все те було не порівняти з цим випробуванням”.

Коли Бог – твоя єдина надія

“Господи, звільни мене, і я буду Тобі ревно служити, як і до цього”. Я молився так в одну з ночей. І коли читав Біблію, мій погляд впав на Псалом 40:2: “Блаженний, хто дбає про вбогого, в день нещастя Господь порятує його!” Бог яскраво промовив до мене через цей текст. Я поклав надію на Нього, бо по-людські звідти було вийти неможливо”.

Пізніше пастор дізнався, що його друзі пропонували викуп за нього, але бойовики відмовились брати гроші.

Бог чудом через владу Німеччини вирішив ситуацію, яка здавалась безвихідною.

“Бог знав шляхи і виконав те, що обіцяв мені особисто. Він обіцяв порятувати того, хто печеться про вбогого. А я ще з підвалу молився до Нього: згадай, що останній рік часу я тільки те і робив, що думав, де мені взяти фінанси і гуманітарну допомогу для пенсіонерів, інвалідів, багатодітних, які вмирали від голоду від початку війни на Донбасі в 2014 році”.

Напівживий і втративши все, що в нього було, пастор Тарас залишив окуповану територію, насамкінець почувши в свою адресу від одного з бойовиків: “таких, як ти, я б стріляв”.

Коли Бог – початок нового в твоєму житті

“Бог дав мені зрозуміти, що Він закрив для мене двері на Схід України до певного часу. Я приїхав на порожнє місце, не мав нічого, тільки відкриття у серці, що у полон я потрапив не по своїй вині, а Господь допустив його через певні обставини.
Приїхавши у Рівне, мені довелося почати все спочатку.

Але саме в цьому місті я зміг реалізувати весь той досвід, всі відкриття від Бога. Всьому, що Він мені дозволив втілити в Рівному за сім років, я навчився на Донбасі”.

Наразі місія “Христос є відповідь” працює в регіонах України та за її межами, розповсюджуючи Євангеліє різними інструментами через служіння людям.

Матеріал підготовлено прес-центром CITA.

Thank you

We will definitely contact you.

Дякую

Ми з Вами обов'язково зв'яжемся

Спасибо

Мы с Вами обязательно свяжемся